Jak prowadzić biznes gastronomiczny?

em kompulsywnego objadania się jest poważny. Nie wiąże się jednak z celebracją posiłków, z zachwycaniem się każdym kawałkiem, z tworzeniem wyjątkowej atmosfery. Oj, nie. Uzależnienie od jedzenia to coś paskudnego. I prowadzi do ot

Jak prowadzić biznes gastronomiczny?

Slow better than fast

Czy można być uzależnionym od jedzenia? To ciekawe pytanie, bo przecież bez jedzenia zwyczajnie nie bylibyśmy w stanie przeżyć. Jednak problem kompulsywnego objadania się jest poważny. Nie wiąże się jednak z celebracją posiłków, z zachwycaniem się każdym kawałkiem, z tworzeniem wyjątkowej atmosfery. Oj, nie. Uzależnienie od jedzenia to coś paskudnego. I prowadzi do otyłości.

Musimy nauczyć się jeść w sposób cywilizowany, nie w biegu, nie po to żeby zeżreć coś na szybko, bo spieszy nam się do pracy, albo na imprezę. Lepiej znaleźć chwilę, zrelaksować się przy ulubionym posiłku, poszerzyć swoje horyzonty smakowe. Bez pośpiechu.


Dlaczego sprzątanie budynków wciąż jest tak popularne

Sprzątanie budynków wciąż jest bardzo popularną metodą zarabiania pieniędzy. Dzieje się tak, dlatego, że wykonywanie tego typu pracy nie wymaga posiadania specjalnego wykształcenia. Trzeba być po prostu na tyle zdrową i sprawną osobą, żeby wykonywać różne prace sprzątające w domach i mieszkaniach. Przy sprzątaniu domów można zarobić pieniądze na utrzymanie swoje i niewielkiej rodziny. Zwykle taka praca trwa przez kilka godzin dziennie i bardzo często panie trudniące się sprzątaniem przez kilka lat są związane z jedną rodziną. Natomiast w przypadku sprzątania mieszkań trzeba w ciągu jednego dnia objechać kilka bloków, żeby móc wypracować wystarczającą liczbę godzin. Popularną metodą zarabiania pieniędzy przez kobiety jest także sprzątanie małych sklepów.


Definicja restauracji

Restauracja ? lokal gastronomiczny, w którym konsumpcja odbywa się przy stolikach, zwykle z obsługą kelnerską.

W restauracji dania przygotowywane są na indywidualne zamówienie, produkowane głównie z surowców (rzadziej z półproduktów i gotowych potraw). Asortyment uzupełniają napoje zimne i gorące, alkohole, wyroby cukiernicze i towary handlowe (papierosy, słodycze itp.). Restauracje często posiadają odpowiedni do charakteru obiektu wystrój wnętrz i specjalizację w rodzaju kuchni (regionalna, narodowa). Ponadto restauracje świadczą usługi rozrywkowe (np. dancingi), dodatkowe (np. catering), przygotowane są do organizowania przyjęć okolicznościowych i obsługi grup.

Istnieje wiele zakładów specjalistycznych będących odmianą restauracji o zwężonym zakresie podawanych potraw i napojów, np. pizzerie, karczmy.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Restauracja_%28lokal_gastronomiczny%29



© 2019 http://informator.podhale.pl/